Samsung Galaxy Ace S5830 – достъпен Android-модел

1. Общи впечатления и технически характеристики

Общи впечатления

Смартфонът представлява класически моноблок с размери 112.4 х 59.9 х 11.5 мм., тежи 113 грама. Дизайнът напомня на Samsung Galaxy S ІІ – формата на корпуса и разположението на елементите за управление са същите. Апаратът е направен от пластмаса. Задният панел е черен на цвят, с релефна повърхност. По ръба на корпуса има хромиран кант. Конструкцията е стабилна, без луфтове и лабилни елементи.
Смартфонът е достатъчно компактен за да се носи удобно във всеки един джоб и приляга удобно в дланта. За съжаление дисплеят явно не е защитен със специално стъкло, защото лесно може да бъде надраскана с остър предмет. Под дисплея има два сензорни бутона - „Назад“ и „Меню“, които светят в бяло. Традиционният за Samsung четвъртит навигационен бутон е достатъчно удобен и има малка но осезаема амплитуда на движение.

Отляво ще видите тънкия двоен бутон за регулиране на звука и ухото за закачане на връзка. Отдясно е разположен бутонът за включване/изключване, който служи и за заключване на телефона. Под него е слотът за чип-карти microSD, който е покрит с пластмасово капаче. В горната част на корпуса ще видите стандартния 3.5-милиметровия изход за слушалки и microUSB-порта, който е покрит с плъзгащо се капаче. На задния панел се намират обективът на камерата и LED-светкавицата.

Дисплей

Дисплеят е 3.5-инчов сензорен TFT-LCD с разделителна способност 320 х 480 пиксела и плътност 165 пиксела на инч. Възпроизвежда до 16 млн. цвята.Чувствителността на дисплея е на средно ниво, но като цяло сензорните команди не представляват проблем. Поддържа се отчитане на до 2 едновременни докосвания. Ъгълът на видимост не е твърде широк, при накланяне картината губи контраст. Яркостта се регулира ръчно чрез настройките, тъй като апаратът няма вграден датчик за осветлението. Сред останалите достъпни настройки са размер на шрифта, калибриране на триосевия акселерометър, време за автоматично изгасване на екрана (от 30 сек. до 30 мин.), включване/изключване на автоматичното обръщане на картината при наклон. Като цяло качеството на картината е на средно ниво, цветовете не са толкова живи, колкото при Sony Ericsson Mini например. На слънчева светлина дисплеят избледнява леко, но остава четим.

Батерия

Батерията е литий-йонна с капацитет от 1350 mAh. Същият модел се използва и в моделите Galaxy Fit и Gio. Производителите гарантират до 640 часа работа в режим на готовност (2G) и до 420 часа работа с 3G връзка. Продължителността на работа е до 11 часа в режим на разговор без 3G и до 6.5 часа в режим на разговор с 3G. В реални условия апаратът работи около 8-9 часа при около 20 мин. разговори, 3 часа сърфиране в интернет чрез Wi-Fi, около 5 часа мобилен интернет и около 2 часа слушане на музика. Батерията се зарежда за 2.5 часа от USB и за 1.5 часа от електрическата мрежа.

Камера

Камерата е 5-мегапикселова с автоматичен фокус и LED-подсветка. Максималната резолюция за снимки е 2560 х 1920 пиксела, а за видеозапис – 320 х 240 пиксела при скорост на записа 30 кадъра в секунда. Получените снимки са с изненадващо високо качество – с добра детайлизация, без замъгляване в периферията и без шумове (освен при недостатъчно осветление). Камерата се активира чрез менюто, интерфейсът е удобен и интуитивен.


Настройките са следните:

Експозиция – от -2 до +2;
Фокусиране – автоматичен режим, макро;
Таймер;
Резолюция - 320х240, 1280х960, 1600х1200, 2048х1536, 2560х1920 пиксела;
Баланс на бялото – Auto, Daylight, Cloudy, Incandescent;
Ефекти – Negative, Black&White, Sepia;
ISO – автоматичен режим, 100, 200 или 400.
Набелязване на фокуса – централно, по точка, матрично;
Качество – нормално, отлично, най-добро;
Настройки за контраста, наситеността и др.

Видеозаписите са във формат MPEG-4 Visual, с аудиокодек AAC. Настройки за видеозапис:

Таймер;
Резолюция (176 х 144, 320 х 240 пиксела);
Баланс на бялото - Auto, Daylight, Cloudy, Incandescent;
Ефекти – Negative, Black&White, Sepia;
* Качество – нормално, отлично, най-добро.

Програмни особености

Смартфонът поддържа работа в 2G и 3G мрежи. Скоростта на трафик на данни чрез HSDPA достига 7.2 Mbps. Поддържа се Bluetooth 2.1 с A2DP и Wi-Fi 802.11 b/g/n. Апаратът може да се използва като рутер (Wi-Fi Hotspot). За кабелен трафик на данни се използва USB 2.0 (HighSpeed). Апаратът има 280 МВ RAM, които са достатъчни за повечено задачи. За инсталиране на приложения разполагате с общо 190 МВ вградена Flash-памет, при желание можете да ги прехвърлите на паметта на чип-картата. В стандартния комплект на модела е включена карта microSD с обем от 2 GB. Смартфонът поддържа карти до 32 GB. Процесорът е 832 MHz. Апаратът разполага и с графичен ускорител на Broadcom – VideoCore IV HW с поддръжка на OpenGLES ES-CM 1.1. Samsyn Galaxy Ace работи стабилно и бързо, без забавяния. Операционната система е Android 2.3.6.

2. Функционалност

Меню

Апаратът работи с интерфейс TouchWIZ 3.0, който редлага общо 7 десктопа с виджети и панел с препратки „набор на номер“, „контакти“, „съобщения“ и „меню“. За отключване на дисплея трябва да натиснете бутона „меню“ или бутона за включване на апарата, а после да преместите фоновото изображение настрани. На десктопите можете да изкарате препратки, папки, бутони и различни виджети. Фонът може да е статичен или анимиран, при задържане на навигационния бутон излиза меню с последните активирани приложения. Основното меню е представено като матрица от иконки.

Телефонна книга

Можете да запазите неограничен брой записи, като всеки един включва аватар, име и фамилия, телефонни номера, e-mail, акаунт Google Talk, група, мелодия на звънене, пощенски адрес, организация, бележка, прякор, сайт, рожден ден и годишнина.

Разговори

Виртуалната цифрова клавиатура се достъпва лесно от телефонната книга или от списъка на последните обаждания. По време на набор на номер апаратът ще ви предлага списък от номера, започващи със същите цифри. Разполагате със стандартни списъци на последните входящи, изходящи и пропуснати повиквания.

Набор на текст

За набор на текст се използват два вида виртуална клавиатура – Samsung и Swype. Апаратът има акселерометър, така че при накланяне на телефона се променя и ориентацията на клавиатурата.

Навигация

Апаратът има вграден GPS, който има стандартна функционалност. „студения“ старт отнема около 2 минути, а „горещият“ - до 10-15 секунди.

Android Market

Достъп до едноименния магазин за приложения за Android.

Календарът, часовникът, приложението за следене на прогнозите за времето, диктофонът и e-mail-клиентът са стандартни. Gmail дава достъп до едноименната електронна поща със всичките й възможности.

Social Hub

Приложението дава възможност разнообразен обмен на данни. Предлага подобие на телефонна книга, в която можете да добавите не само телефонни номера, но и данни от социалните мрежи (Facebook, Twitter, MySpace) и др.

YouTube

Клиент за ползване на едноименния видео-сървър.

My Files

Програма за управление на файловете. Поддържа копиране, изтриване, преместване и преименуване на файлове и папки.

QuickOffice

Поддържа се преглед на документи във формати MS Word, MS Excel, MS PowerPoint и PDF.

WEB-браузер

Стандартен браузер, в който се поддържа мащабиране на страниците с multi-touch.

МР3-плейър

Поддържа се сортиране на песните по изпълнители и албуми и има 11 готови еквалайзера – рок, джаз, класика, денс, поп, на живо, концертна зала, широк диапазон, отчетливо звучене, усилени басови честоти и екстернализация. Качеството на звука при слушане със слушалки е стандартно за повечето Android-устройства на достъпна цена. При слушане чрез високоговорител звукът не е твърде силен, но при това чист и без пращене.

FM-радио

Радиото работи само при включени слушалки, които играят ролята на антена. Чувствителността на приемника е на добро ниво, поддържа се RDS. Има таймер за автоматично изключване на радиото, който може да се настрои за интервал от 30 минути до 2 часа.

Видеоплейър

Няма отделно приложение, видеофайловете се включват за възпроизвеждане директно от галерията. Поддържат се кодеци H264/H263 и формати МР4 и 3GP. Максималната резолюция е 640 х 360 пиксела.

3. Впечатления

Качеството на връзката е добро. Мощността на говорителя и чувствителността на микрофона са достатъчни, за да разговаряте нормално в различни условия, въпреки че говорителят е малко тих за слушане на музика без слушалки. Силата на звънене е средна, същото може да се каже и за мощността на вибрацията.

Като цяло моделът е доста приятен и предлага качествени снимки, бърз интерфейс и ергономичен дизайн. При това обаче апаратът има редица конкуренти на пазара, например Huawei IDEO X5, който има по-голям обем оперативна памет и по-нов процесор. Същото може да се каже и за по-евтиния LG Optimus Hub. Сред музикалните модели силен конкурент е Sony Ericsson Live With Walkman.

Вижте и калъфите на Mobile Point за Samsung Galaxy: https://www.mobilepoint.bg/kalafi-i-keisove-za-samsung

Проследявания

URI за проследяване на тази статия

Коментари

Показване на коментарите: Последователно | Нишковидно

Няма коментари

Добавяне на коментар

Звездички означават bold (*текст*), подчертаване се прави с "_" (_текст_)
Стандартните знаци :) и ;) се конвертират в графични изображения
E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for E-Mail notifications.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA