Sony Xperia Miro – потенциално практичен

1. Общи впечатления и технически характеристики

Общи впечатления

Апаратът има семпъл приятен дизайн на сензорен моноблок с тънък корпус и елегантни извивки. Предлага се в два цветови варианта – бял и черен, но при това може да се смени малката плоскост под дисплея. При белия вариант е черна или розова, а при черния – сива или жълта. Това позволява на потребителите да сложат цветен акцент по свой избор на лицевия панел, а тази възможност отсъства в повечето сензорни смартфони.


Апаратът е с размери 113 х 59.4 х 9.9 мм. и тежи 110 грама. Тези габарити, както и дизайнът, са подходящи за всички възрасти и всички полове. Устройството се носи без проблем в джоб. Корпусът е направен изцяло от пластмаса, задната повърхност е с матово soft touch покритие, което е приятно на допир и не се цапа лесно.

Над дисплея ще видите фронталната камера и датчика за приближение. Под екрана са трите традиционни бутона „Назад“, „Home” и „Меню“. И трите нямат подсветка, но натисканията им се изразяват на дисплея. При желание можете да включите ответен сигнал с вибрация на зададена команда. Отдясно ще намерите двойния бутон за регулиране на звука, който е удобен за ползване, макар и малък. Отляво е разположен microUSB-изходът. В горната част на корпуса се намират бутонът за блокиране на дисплея и 3.5-милиметровия изход за слушалки. Долната част на корпуса разполага само с ухо за закачане на връзка.

Задният панел е реализиран максимално просто – обектив на камерата и вградена светкавица в единия ъгъл и изход на високоговорителя отдолу. Задният капак се държи здраво на мястото си, но се сваля с известно усилие. Под него ще намерите слота за SIM-картата и слота за допълнителната памет.


Дисплей

Дисплеят е TFT с разделителна способност 320 х 480 пиксела (3.5 инча диагонал), възпроизвежда до 16 млн. цвята. По данни на производителя защитното стъкло е калено, при натиск ще усетите, че е достатъчно гъвкаво.


Яркостта на изображението се регулира само ръчно, няма вграден сензор за осветлението. Екранът поддържа multi touch с до 5 едновременни докосвания и е достатъчно чувствителен. На слънчева светлина картината избледнява, но остава четима.

Батерия

Батерията е литий-йонна с капацитет от 1500 mAh. Производителите гарантират до 5 часа в режим на разговор, до 470 часа в режим на готовност и до 36.5 часа работа в режим на слушане на музика. При това при преглед на видеофайлове устройството работи без презареждане почти 5 часа. В общи линии можете да разчитате на 2 дни работа с нормално натоварване. Ако не говорите много, но ползвате периодично мобилен интернет, батерията може да издържи 3-4 дни. Като цяло резултатите са добри.

Камера

Камерата е 5МР с автоматичен фокус и светодиодна светкавица. За ползването й не е предвиден механичен бутон, камерата се активира или от специалната иконка, или чрез менюто. Интерфейсът е удобен и интуитивен. Получените снимки са със средно качество, автоматичният фокус не винаги работи коректно.


Настройките на камерата са следните:

Размер - 5М (2592 х 1944), 3М (2048 х 1536), 2М 4:3 (1632 х 1224), 2М 16:9 (1920 х 1080 пиксела);
Режим на снимане – нормален, панорамен, фронтална камера;
Scenes – нормален режим, портрет, пейзаж, нощно снимане, нощен портрет, плаж&сняг, спорт, парти, документ;
Експозиция – от -2 до +2;
Светкавица – автоматичен режим, включена, изключена, изпълваща, против „червени очи“;
Таймер – изключена, 2 секунди, 10 секунди;
Фокус – общ, по точка, в безкрайност;
Баланс на бялото – Auto, Indoor, Fluorescent, Daylight, Cloudy;
Тагове за местоположение
Звук при снимане – включен/изключен;
* Видеозапис – максимална резолюция 640 х 480 пиксела, 30 fps със стереозвук. Други достъпни резолюции - VGA (640x480), QVGA (320x240), MMS (320 х 240);

Хардуерни възможности

Моделът работи с операционна система Android 4.0.4. Има едноядрен процесор Qualcomm MSM7225A от 800 MHz, графичен ускорител Adreno 200 и 512 МВ RAM. Освен това има 4 GB вградена памет, плюс слот за чип-карти microSD до 32 GB. Скоростта на работа е нормална, едва ли ще имате оплаквания за този клас устройство.


Апаратът поддържа диапазони GSM 850/900/1800/1900 и UMTS 900/1700/2100. Достъпни са и Bluetooth 2.1 с EDR и A2DP, коректно действащ Wi-Fi b/g/n и USB за свързване с компютър и зареждане на батерията.

2. Програмни особености

Дисплеят се отключва с плъзгане на пръста отляво надясно. При обратна команда се включва беззвучният режим. На десктопа можете да изведете по ваше желание папки, препратки и виджети. Разполагате с общо пет десктопа, които можете да редактирате. Действа и интересната функция да видите всички достъпни десктопи на един екран с „прищипване“ на два пръста на стартов дисплей. В долната част на екрана в режим на готовност ще видите 5 иконки за бърз достъп до менюто, контактите, мултимедийните функции, съобщенията и обажданията.


Менюто е съставено от три зони на действие, можете да въведете и нови. Разполагате с общо 7 цветови теми на изглед на менюто. Достъпните препратки са представени в матрица от 3 х 4 иконки, които можете да преподреждате. Поддържа се и сортиране по азбучен ред и по признаци „Най-често използвани“ и „Наскоро инсталирани“.

Телефонна книга

Смартфонът предлага удобен интерфейс за въвеждане на контакти, както от паметта на SIM-картата, така и от акаунтите ви във Facebook и Google. Можете да прехвърлите всичките си данни от паметта на апарата на паметта на чип-картата и обратно. Записите се сортират по име и фамилия, поддържа се търсене по букви. За всеки запис можете да въведете различни изображения, телефонни номера, e-mail-адреси, адреси за IM, пощенски адрес и други данни. Поддържа се и списък от избрани номера с най-често търсените контакти.

Разговори

Разполагате със стандартен списък на последните входящи, изходящи и пропуснати обаждания, като всеки тип е отбелязан с отделен цвят. От всеки един запис можете да осъществите обаждане, добавяне на контакт или изпращане на съобщение. Наборът на номер става посредством удобна виртуална клавиатура. Поддържа се и търсене „в крачка“ на номер по въведени цифри.

Съобщения

SMS и MMS се приемат в една обща папка „Входящи съобщения“. Това важи и в обратен ред – в зависимост от въведеното съдържание съобщението се възприема като SMS или MMS. Получените съобщения се групират по адреси в списъка на кореспонденцията. Поддържа се копиране, изрязване и вмъкване на текст. За навигация разполагате с удобен курсор, който позволява да поправяте бързо грешки и да маркирате части от текста. Достъпен е и речник от тип Т9, който да довършва започнатите от вас думи.

E-mail

Пощенските акаунти се настройват автоматично, ако не е Gmail, връзката се включва след въвеждане на адреса на пощата. Поддържа се запаметяване на име и парола, както и различни текстови кодировки. Можете да прикачвате към писмата и да приемате файлове, разпознаващи се от телефона. Отново можете да копирате и поставяте текст. Поддържа се и автоматична проверка на e-mail в зададен от вас интервал.

Галерия

Общият списък ще ви предложи Thumbnails матрица от изображения, сортирани по месеци. Галерията работи както в хоризонтален, така и във вертикален режим. Скоростта на изчертаване на картинките е добра, поддържа се и мащабиране на изображенията с два пръста. Достъпни са команди за изпращане по Bluetooth или MMS и за изпращане към Picasa. Ако за дадената снимка е запазен и геотаг, ще получите информация за местоположението, на което е заснета. Поддържат се и прости функции за редакция като ефекти, изрязване и др.

Радио

Станциите се търсят ръчно и автоматично, можете да запазите няколко радиостанции по ваш избор. При слушане можете бързо и лесно да запишете откъс от песен, да намерите информация за композицията чрез TrackID и да пуснете информация във Facebook.


Музикален плейър

Менюто на музикалния плейър е преработено и е аналогично на това от последните модели на Sony. Поддържа се сортиране на песните по признаци изпълнител, албум, последни слушани, плейлисти, SenseMe и избрани песни. За повече удобство има и функция за търсене на отделни песни. SenseMe позволява да си подберете песни според настроението, за целта ще трябва да въведете нужните тагове от компютъра си. Плейлистите се възпроизвеждат в цикличен, последователен или произволен ред. За слушане разполагате с фабрично настроени еквалайзери и един, който можете да настроите сами. Функцията xLOUD позволява да усилите звука от високоговорителя. За разлика от по-стари модели на компанията, в този има сензорни иконки за управление на плеъра във фонов режим.

TrackID

Можете да разберете кой е авторът на слушаната от вас песен със записване на част от нея от радиото или от външен източник. Достъпни са данни и за албума, както и обложка.

Органайзер

Разполагате със стандартен календар, който поддържа запазване на събития от различен тип . Всяко събитие може да се повтаря ежедневно, в избрани дни от седмицата, всяка седмица, всеки месец или всяка година. Мелодията на звънене е по ваш избор.

Аларма

Можете да запазите няколко аларми, всяка от които да работи ежедневно, само през работните дни или всяка седмица. Можете да зададете и отделни дни от седмицата.

На линия

Можете да следите прогнозата на времето и новините постоянно.

Калкулаторът и секундомерът са стандартни.


YouTube

Приложението позволява да търсите и преглеждате видеоклипове от едноименния видеосървър. Работи и на цял екран.

Office Suite

Приложение за работа със стандартни офис-файлове - Word, Excel, PDF, PowerPoint. Представено е като демо-версия без функция за редактиране на файловете.

Facebook

Приложение за споделяне и общуване в едноименната социална мрежа.

Видеоплейър

Видеоплейърът е стандартен, но не поддържа всички формати без конвертиране. При желание можете да инсталирате видеоплейър по ваш избор.

Google

Разполагате с едноименната търсачка, социалната мрежа Google+, както и онлайн-магазина Google Play. Последният ще ви позволи да качвате нови приложения и програми, разполагайки с функция за търсене и филтър по категории.

Интернет-браузер

Браузерът е удобен и интуитивен. Запомнят се най-посещаваните страници, има и списък на прегледаните сайтове като цяло. Поддържа се отваряне на няколко прозореца едновременно, търсене на дума в рамките на една страница, маркиране на текст, както и регулиране на яркостта на дисплея специално за браузера. Страниците се мащабират лесно с multi touch.

GPS

За навигация се използва Google Maps, за съжаление програмата изисква постоянна интернет-връзка. При това обаче се отразява актуална информация, например текущите задръствания, което е удобно. Поддържа се съставяне на маршрут с избран начин на придвижване – пеша, с автомобил или с градски транспорт. Можете да мащабирате картите с прост жест или с помощта на виртуалните бутони.

3. Впечатления

Качеството на връзката е добро, мощността на говорителя и чувствителността на микрофона са достатъчни, за да разговаряте нормално в различни условия. Силата на звънене е малко над средната (особено с xLOUD), малко вероятно е да пропуснете обаждане дори и на по-шумни места. Вибрацията е средна по мощност.

Апаратът може да се похвали с всички необходими функции, приятен дизайн, красив интерфейс, качествени материали на корпуса и цена от около 200 евро. За тази цена на модела определено не му липсват конкуренти. Но за бюджетен смартфон апаратът се отличава с адаптируем външен вид и красива форма на

Проследявания

URI за проследяване на тази статия

Коментари

Показване на коментарите: Последователно | Нишковидно

Няма коментари

Добавяне на коментар

Звездички означават bold (*текст*), подчертаване се прави с "_" (_текст_)
Стандартните знаци :) и ;) се конвертират в графични изображения
E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for E-Mail notifications.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA