ПВЦ дограма – едно съвременно и практично решение

Ако погледнем към прозорците на сградите, покрай които минаваме ще забележим, че дървената дограма се забелязва все по-рядко. Когато настъпи момент за основен ремонт, хората предпочитат да монтират ПВЦ дограма на жилищата си, вместо отново да поставят дървена. Причините за това решение са много, а що се отнася до новото строителство – там такава дилема не съществува.


Най-важното предимство – прозорците с ПВЦ дограма се затварят херметично, като това дава много ползи за домакинството. На първо място е факта, че многокамерните профили създават перфектна топло и шумоизолация. В големия град шумът е основен проблем за повечето хора. В шумните квартали не може да се почива и да се вършат други дейности, изискващи съсредоточаване. Дразнещият шум обаче си остава навън, когато на прозорците е монтирана дограма с високи шумоизолиращи свойства. При дървените прозорци всяка година хората са принудени да поправят изронения маджун и да поставят нови уплътнения, за да спират вятъра и да ограничат загубата на топлина.

Прозорците с монтирана ПВЦ дограма не се нуждаят от подобна трудоемка поддръжка, като дървените. Няма уплътняване, защото те са херметично затворени, няма боядисване, нито поправки – просто дограмата се измива с вода. Не съществува и проблема с измятане на прозорците заради влагата. Години наред монтираната дограма стои в първоначалния си вид. Това е едно предимство, което не е за подценяване, тъй като спестява много средства и нерви.

В момента, в който се вземе решение за смяна на дървените прозорци с ПВЦ дограма, трябва да се уточнят множество детайли. Първо какви точно ще бъдат профилите. Това се определя според обекта, на който ще се поставя дограмата. От броя на камерите и технологията на уплътняване зависи до голяма степен нивото на топло и шумоизолацията на прозорците. Тук се намесва и фактора цена – естествено, по-добрата изолация има и по-висока цена. Затова се правят доста комбинации, като на най-уязвимите северни прозорци се поставят профили с по-високи топлоизолиращи свойства, а в участъци, където няма такава необходимост се ползват по-евтини варианти. Такива са например прозорци, пред които има остъклена тераса и други.

Стъклата, които се поставят на новата ПВЦ дограма имат огромна роля за енергоспестяването в жилището. Съвременните стъкла имат свойството да задържат топлината. Това е полезно както през зимата, така и през лятото. Горещите слънчеви лъчи не могат да проникнат през качествените всесезонни стъкла. Същото важи и за зимния студ. Така енергопотреблението се намалява значително, което се отразява благоприятно на сметките за ток.

Не на последно място е визията на прозорците с ПВЦ дограма. Те имат много красив, изчистен облик, като по отношение на цветовата гама на рамките има множество вариации. В повечето случаи хората предпочитат бели прозорци, но за много обществени сгради, хотели и частни домове се проектират прозорци с цветни рамки, които да хармонират с определен дизайн, визия или идея.

Проследявания

URI за проследяване на тази статия

Коментари

Показване на коментарите: Последователно | Нишковидно

Няма коментари

Добавяне на коментар

Звездички означават bold (*текст*), подчертаване се прави с "_" (_текст_)
Стандартните знаци :) и ;) се конвертират в графични изображения
E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for E-Mail notifications.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA