Тайните на „шефския“ букет

Красивият букет или цвете са способни да освежат всяка делова среща и са ненадминат жест и израз на внимание към колегата, деловия партньор, шефа. Но преди да наберете букет метличина или поръчате в цветарницата 101 червени рози, се запознайте с тънкостите на деловия етикет.


За шефа

Букетът за най-главния във фирмата се избира в зависимост от неговия темперамент и стил на управление. Демократичният началник ще хареса и оцени по-авангардна композиция, а за консервативния подхождат сдържани и традиционни цветя.
Мъжкият букет трябва да бъде висок, а полските цветя са абсолютно недопустими.
За жената-шеф избягвайте розите, особено червени и наситено розови, които са символ на любовта. Избирайте по-„делови“ цветя – гербери с разнообразни оттенъци, карамфили, лалета, както и всички видове фрезии с изтънчен аромат.

За партньора

Букетът за деловия партньор трябва да бъде семпъл, без пищност и декоративни елементи, затова флористите се спират най-често на високи цветя – гладиоли, рози, антуриуми. Ако все още не се познавате добре, заложете на традиционния вариант: рози. Освежаващо решение е комбинацията от различни сортове рози. Ако не поднасяте лично букета, а го изпращате по куриер, не забравяйте да го придружите с картичка или визитка.

За преговори

Масата за делови преговори може да се украси с нисък букет в меки и пастелни тонове. Цялата композиция не трябва да превишава 20 см и е най-добре да се разположи по дължина – целта е преговарящите да виждат не само лицата си, но и документи, чертежи и т.н. За офис-интериора не са подходящи сухи, полски или изкуствени цветя. За да сте в крак с модата, заложете на ефектна композиция от екзотични растения.

Опаковката

Специалистите по бизнес етикет не са единодушни по въпроса за опаковката – едни смятат, е трябва да се свали непосредствено преди поднасянето на букета, а други са на мнение, че е важна част от цялата композиция. При всички положение станиолът и прозрачното фолио не са добре дошли. За най-стилна се смята опаковката от оризова хартия и панделки от натурални влакна в розови, сиви или кафеникави тонове. Червената и златиста хартия е допустима само на Коледа и Нова година.
Декоративните елементи – панделки, набори и т.н., трябва да бъдат възможно най-малко и сдържани.

Проследявания

URI за проследяване на тази статия

Коментари

Показване на коментарите: Последователно | Нишковидно

Няма коментари

Добавяне на коментар

Звездички означават bold (*текст*), подчертаване се прави с "_" (_текст_)
Стандартните знаци :) и ;) се конвертират в графични изображения
E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for E-Mail notifications.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA